کرج – عصر شفافیت – با تلاش پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی پژوهشگاه بیوتکنولوژی کشاورزی، بومیسازی استارترهای لبنی به عنوان یکی از نهادههای راهبردی صنعت لبنیات کشور در دستور کار قرار گرفته و دستاوردهای چشمگیری در این حوزه حاصل شده است. این اقدام میتواند سالانه تا ۴۰ میلیون دلار صرفهجویی ارزی برای کشور به همراه داشته باشد.
به گزارش پایگاه خبری عصر شفافیت از البرز، محمدامین حجازی، رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی، در جلسه شورای تحقیقات کشاورزی استان آذربایجان شرقی با اشاره به واردات گسترده استارترهای لبنی گفت: «در حال حاضر، تنها ۱۲ شرکت در جهان تولیدکننده این محصول هستند که بسیاری از آنها به دلیل تحریمها در ایران فعالیتی ندارند. از این رو، بومیسازی این نهاده حیاتی، یک ضرورت ملی است.»
وی افزود: «پژوهشکده در چهار حوزه کلیدی فعالیت میکند؛ ارتقای امنیت غذایی، تولید زیستفناورانه مواد اولیه، کاهش وابستگی به واردات نهادههای تولید و شناسایی و حفاظت از منابع ژنتیکی میکروبی بومی.»
به گفته حجازی، از سال ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ این پژوهشکده موفق به تحقق دستاوردهای مهمی شده که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
▪️ انعقاد تفاهمنامه با شرکت کاسپین برای توسعه چهار دانش فنی تولید استارترهای بومی لبنی
▪️ عقد قرارداد انتقال دانش فنی با شرکت تک ژن زیست و شرکت بندا فرآور برای تولید نیمهصنعتی پنیر فراپالایش رسیده تبریز با استارترهای بومی
▪️ توسعه دو دانش فنی تولید پروبیوتیکهای نگهدارنده و فرمولاسیون استارتر بومی برای شیر تخمیری فراسودمند
▪️ معرفی دو رقم گراس علوفهای و تولید بذر پرورشی آنها
▪️ راهاندازی سایت تحقیق و تولید ریزجلبک در بندر رحمانلو و امضای تفاهمنامه با شرکت زیستاندیشان بهفر آذربایجان برای تولید انبوه زیستتوده جلبکی و مکملهای مبتنی بر آن
▪️ تولید واکس طبیعی برای افزایش ماندگاری محصولات باغی
بر اساس دادههای سامانه ارزیابی مستمر سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، پژوهشکده بیوتکنولوژی صنایع غذایی با کسب حدود ۱۲۴ امتیاز، رتبه دوم اثربخشی در میان واحدهای پژوهشگاه را به خود اختصاص داده و بیش از ۳۲ درصد اثربخشی کل پژوهشگاه متعلق به این پژوهشکده است. همچنین دو نفر از سه محقق برتر پژوهشگاه از این مجموعه هستند.
حجازی با تأکید بر اهمیت حفظ تنوع زیستی و بهرهبرداری از آن در طرحهای پژوهشی، از اجرای پروژههایی نظیر توسعه دانش فنی گلخانههای کربن صفر خبر داد؛ پروژهای که با کاهش مصرف انرژی، استفاده از دیاکسید کربن تولیدی برای رشد جلبکها و بهرهگیری از گرمای آب گرم برای گرمایش گلخانهها، گامی نوین در کشاورزی پایدار به شمار میرود.